- Svar Med det samme
- Udbetales Samme dag
- Debitorrente: 1.25%
- Svar Med det samme
- Udbetales Samme dag
- Debitorrente: 3.55%
- Svar Med det samme
- Udbetales Samme dag
- Debitorrente: 9.95%
- Svar Med det samme
- Udbetales Samme dag
- Debitorrente: 3.55%
- Svar 60 minutter
- Udbetales 2 dage
- Debitorrente: 3.34%
- Svar Med det samme
- Udbetales Samme dag
- Debitorrente: 3.55%
- Svar Med det samme
- Udbetales 2 dage
- Debitorrente: 3.49%
- Svar hurtigt
- Udbetales hurtigt
- Debitorrente: 12.55%
- Svar hurtigt
- Udbetales hurtigt
- Debitorrente: 12.55%
- Svar hurtigt
- Udbetales hurtigt
- Debitorrente: 12.55%
- Svar Med det samme
- Udbetales Samme dag
- Debitorrente: 3.55%
Fra tid til anden kan du få brug for ekstra kapital til et projekt eller andet. Det kan betyde, at der er behov for at låne pengene, hvis du ikke har en kæmpe opsparing, du kan trække på. Rigtig mange vælger at benytte sig af sin bank, når de skal have et lån. I banken er der nemlig mulighed for at vælge imellem flere forskellige lån, der passer til din pågældende situation.
Selvom der er mange, der vælger at låne penge i banken, kan det stadig være svært at finde rundt i de mange muligheder. Bankverden kan være forvirrende for den gængse dansker, hvis det ikke er noget, man beskæftiger sig med på daglig basis. Hvis du gerne vil have mest muligt ud af et banklån, kan det være en god idé at sætte dig lidt ind i, hvad et banklån indebærer. Du kan i dette indlæg læse alt det, du har brug for at vide om et banklån, inden du besøger din lokale bankmand.
Hvad er et banklån, og hvornår har jeg brug for det?
Først og fremmest er det rart at få helt på plads, hvad et banklån er. Som navnet antyder, er der tale om lån, du tager i banken. Når der refereres til et lån, vil langt de fleste mennesker forbinde det med et banklån. En bank er jo et pengeinstitut, der i realiteten lever af at låne penge ud til folk. Overordnet kan du tage et banklån til næsten alt. Det kan både være til investeringer og fornøjelser.
Når du har brug for et banklån, vil det typisk være i situationer, hvor du står og mangler ekstra kapital. Det kan være uforudsete eller planlagte udgifter, hvor du har brug for ekstra kapital. Skal du have et nyt hus eller sommerhus, kan der være brug for ekstra kapital, som du kan låne i banken. Det kan også være, du har brug for en ny bil eller motorcykel, hvor der er behov for et banklån. Et banklån er overordnet forholdsvis alsidigt, da du har mulighed for at låne til flere forskellige formål.
Hvilke banklån findes der?
Som nævnt er der flere forskellige situationer, som du kan benytte et banklån til. Nogle af de mest gængse situationer er til køb af bolig, bil og forbrugslån.
Boliglån
Når du skal købe en bolig, er det ofte meget almindeligt at have behov for at låne nogle penge. Det er langt de færreste, der har mulighed for at betale et hus kontant. Når du skal finansiere boligkøbet, er der nogle regler for, hvordan du må sammensætte dit lån. For en almindelig ejerbolig må du maks. låne 80 % af købesummen i et realkreditinstitut. Dernæst må du maks. låne 15 % af købesummen i banken, da der er et krav om, at man selv skal skaffe de sidste 5 % af købesummen til udbetalingen. Rigtig mange vil derfor have brug for et banklån til at restfinansiere deres boligkøb, når de har lånt størstedelen af pengene i et realkreditinstitut.
Skal du købe en ny bolig, vil du sikkert allerede have sparet nogle penge op, som du skal bruge til udbetalingen. Nogle har sparet mere end de 5 % af købesummen op, som der skal bruges til udbetalingen. Det kan betyde, at du kan nøjes med et mindre banklån. Når du skal finansiere dit boligkøb, vil det oftest være billigst at tage et realkreditlån. Her er renten lavere end i banken. Selvom renten er lidt højere i banken end ved at låne ved et realkreditinstitut, er banken den næstbedste løsning, når du skal restfinansiere dit boligkøb. Du kan derfor bruge et banklån, når du skal købe hus.
Når du vælger at låne penge i banken til din bolig, har du mulighed for at stille din bolig som sikkerhed. Med andre ord vil det sige, at banken får pant i din bolig. Hvis du skulle være ude af stand til at kunne betale lånet tilbage, har banken ret til at sætte dit hus på tvangsauktion og på den måde inddrive din gæld. Hvis du overholder dine betalingsaftaler, er dette blot en formalitet, du aldrig kommer til at mærke til. Det giver dig dog en bedre rente, når banken har mulighed for at få pant i din ejendom, når du tager et boliglån.
Læs mere om at få et boliglån i banken her
Billån
Når du skal have en ny bil, er dette ofte en større investering, hvis den skal være splinterny. En brugt bil kan også sagtens kræve, at du har brug for at låne penge. Det afhænger selvfølgelig meget af din pågældende økonomiske situation. Uanset hvor meget du skal låne til en bil, er det muligt at få et billån i banken.
Når du skal have et billån, vil bilen blive stillet som sikkerhed. Dette er samme princip som ved boliglånet, hvor banken får pant i din faste ejendom. Når du kan stille din bil som sikkerhed, har du også her mulighed for at få en god rente. Når banken skal løbe en mindre risiko, er de ofte villige til at give dig en bedre rente. Renten er jo netop udtryk for bankens risiko.
Forbrugslån
Et forbrugslån er anderledes fra et bolig- og billån. Du bestemmer selv, hvad du bruger et forbrugslån på. Det er ikke nødvendigvis øremærket en bestemt investering. Tværtimod kan det være til noget, du lige står og mangler eller en uforudset udgift, der pludselig er tikket ind i mailboksen eller postkassen. Det kan desværre ske fra tid til anden, at en vaskemaskine brænder sammen, eller familien har brug for en ferie væk sammen.
Langt de fleste banker kan tilbyde dig et forbrugslån. Hvis du har brug for et forbrugslån, skal du være opmærksom på, at renten ofte er noget højere end ved andre banklån. Dette skyldes, at du ikke stiller noget som sikkerhed, når du tager et forbrugslån. Banken løber derfor en større risiko ved at udstede et forbrugslånet til dig. Det resulterer i en højere rente.
Selvom renten er højere, er det stadig en god idé at vælge at tage et forbrugslån i banken fremfor andre steder. Det er blevet meget populært at benytte sig af online forbrugslån. Disse kan dog ofte have en meget høj rente, der giver dig et voldsomt dyrt lån. Overvej derfor nøje, hvor du tager et forbrugslån.
Hvad skal jeg vide, inden jeg tager et banklån?
Når du skal have et lån i banken, er der flere ting, du skal være opmærksom på og overveje. Det kan i sidste ende gøre en stor forskel på dit valg af banklån, hvis du husker at være opmærksom på forskellige ting og gøre dig nogle overvejelser.
Renten på dit banklån
Når du tager et lån i banken, vil du altid skulle betale renter. Dette er gældende for alle lån. Renter er en måde at betale for at få lov til at låne penge af banken. Som nævnt er størrelsen på renten ofte et udtryk for, hvor stor en risiko banken løber, når de låner dig penge. Når du skal have et lån i banken, er der dog i langt de fleste tilfælde forskellige muligheder, når det kommer til renten.
Når du skal have et banklån, har du mulighed for at vælge imellem et lån med fast eller variabel rente. Et fastforrentet lån har den samme rente igennem hele låneperioden. Det betyder, at du altid ved, hvad du skal betale i rente. Et fastforrentet lån vil være det mest sikre valg, da din økonomi ikke vil blive påvirket, hvis renten stiger helt vildt. Det betyder dog også, at du ikke kan drage fordel af et evt. fald i renten.
Et lån med en variabel rente kaldes også for et rentetilpasningslån. Når du vælger et lån med en variabel rente, får du et lån, hvor renten bliver tilpasset flere gange igennem låneperioden. Du har flere forskellige muligheder, og det mest typiske er et F1-, F3- og et F5-lån, hvor renten bliver tilpasset henholdsvis hvert år, hvert tredje år og hvert femte år. Hvilket lån du skal vælge, kommer selvfølgelig an på, hvor meget du skal låne, og hvor lang løbetiden er på dit banklån.
Andre omkostninger og gebyrer ved et banklån
Selvom renten er en af de vigtigste omkostninger ved et lån i banken, er der også andre former for omkostninger, du skal være forberedt på. Når du tager et lån i banken, vil der i langt de fleste tilfælde være et oprettelsesgebyr. Det er egentlig et gebyr, der går under mange forskellige navne. Du kan også støde på stiftelsesgebyr, etableringsgebyr og andre lignende betegnelser, der egentlig dækker over det samme.
Et oprettelsesgebyr skal betales i forbindelse med, at der udstedes et banklån til dig. Dette gebyr vil oftest være på baggrund af den administrerende del af at skulle oprette et lån til dig. Det er et engangsbeløb, der ikke skal betales yderligere i løbetiden af dit lån. Der kan også være gebyrer, der kun er gældende ved specifikke banklån. Til et boliglån kan der fx være lånesagsgebyrer o.l., der kun er gældende for denne type lån. Når du skal have et banklån, skal du derfor være opmærksom på, at der kan være omkostninger og gebyrer, du skal betale, ud over de gængse renter, som du sikkert er bekendt med.
Løbetiden for dit banklån
Når du skal have et banklån, skal du gøre dig nogle tanker om, hvor længe du vil have til at kunne betale lånet tilbage. Dette kaldes løbetiden. Løbetiden er oftest afhængig af, hvordan din økonomi ser ud lige nu. Når du tager et lån, er banken interesseret i, at det skal hænge sammen for dig økonomisk. De har selvfølgelig en interesse i at få deres penge tilbage. De vil oftest tage et kig på din økonomi og vurdere, hvilken løbetid der er mest relevant for dig i forbindelse med det pågældende lån.
Løbetiden afhænger selvfølgelig også af lånets størrelse. Jo større lån, jo længere vil løbetiden typisk være. Der er nogle lån, hvor det er en god idé at tænke sig ekstra godt om, når du skal bestemme dig for løbetiden på dit banklån. Skal du fx låne penge til en ny bil, anbefales det, at du ikke vælger en løbetid, der er alt for lang.
De fleste har maks. en bil i ti år. Vælger du et lån med en løbetid på 15 eller 20 år, vil du efter ti år stå uden en bil. Du vil dog stadig have gæld i bilen, som du fortsat skal betale af på, selvom du ikke har bilen længere. Biler har det med at falde ufattelig meget i værdi. Bilens værdi efter ti år vil højest sandsynlig ikke kunne dække restgælden, du har på bilen. Når du skal have et billån, er det en god idé at tage bilens alder, og hvor længe du regner med at køre i den, med i overvejelserne, når du skal beslutte løbetiden på banklånet.
Står du i stedet over for fx et huskøb, vil mange ofte vælge en længere løbetid typisk mellem 20 og 30 år. Boliger falder ikke i værdi på samme måde, som biler gør. Derudover har du ofte en bolig i længere tid ad gangen, og skulle du vælge at sælge en dag for at købe noget nyt, vil du ofte kunne indfri restgælden eller størstedelen af den, når du sælger. Det afhænger typisk af, hvor længe du har nået at bo i huset, og hvor meget du har fået betalt af på din gæld. Løbetiden afhænger derfor både af lånets type, lånestørrelsen og din egen økonomi.
At afdrage eller ikke at afdrage?
Selvfølgelig skal du afdrage på dit lån. Spørgsmålet er dog, hvornår du ønsker at gå i gang med at afdrage på dit banklån. Med mange typer banklån kan du vælge at benytte dig af afdragsfrihed. Afdragsfrihed betyder, at du udskyder dine første afdrag på lånet. Dette kan være en fordel, hvis du har brug for lidt luft i din økonomi i en periode. Du skal dog huske, at der selvfølgelig vil komme et tidspunkt, hvor du skal begynde at afdrage på dit lån.
Når du vælger at have en afdragsfri periode i forbindelse med dit lån, skal du være opmærksom på, at du stadig skal betale renter af lånet. Det er for at holde lånets størrelse nede. Det er derfor ikke helt ’gratis’ at vælge et afdragsfrit lån.
Det er meget forskelligt, hvor længe dit lån kan være afdragsfrit. Det afhænger ofte af, hvilken type lån du har, og hvor lang løbetiden er på lånet. Ved et boliglån i banken kan du typisk vælge afdragsfrihed i op til ti år. Er der i stedet tale om et forbrugslån, er det ofte noget kortere. Det kan fx være afdragsfrihed i op til fire måneder.
Inden du vælger et lån med afdragsfrihed, skal du overveje, om det er nødvendigt for dig. Selvom det kan give luft i økonomien lige nu og her, vil det typisk være dyrere for dig, sammenlignet med hvis du begyndte at afdrage på lånet med det samme. Når du ikke afdrager på lånet, vil der ikke blive skåret ned på din gæld. Det betyder, at mens du betaler renter i den afdragsfrie periode, vil restgælden ikke blive mindre. Du vil derfor betale det samme beløb i renter igennem hele den afdragsfrie periode.
Når du både afdrager og betaler renter, vil renteomkostningerne i kroner blive mindre, efterhånden som du betaler af på dit lån. Det er derfor billigere for dig at begynde at afdrage på dit lån med det samme. Der kan dog være situationer, hvor du har brug for afdragsfrihed.
Undersøg din egen økonomi, inden banken gør det
Det kan være en fordel for dig at have sat dig ind i din egen økonomi. Banken vil helt sikkert også undersøge din økonomi i forbindelse med, at du skal have et lån. Hvis du selv har sat dig ind i din økonomi, virker du mere seriøs, når du skal mødes med en rådgiver i banken. Det kan også give dig mulighed for at forhandle bedre vilkår, hvis du har sat dig ordentligt ind i din egen økonomi.
Når du skal undersøge din egen økonomi, fungerer det ofte ved, at du laver et budget. I et budget har du et overblik over alle dine udgifter og indtægter. De to skal selvfølgelig helst matche, hvor der også er plads til at få et lån. Ellers bliver det svært at blive godkendt til et lån i banken.
Når du skal lave dit budget, er der flere poster, du skal have styr på. Når det kommer til udgifterne, vil der typisk være de faste og variable udgifter. De faste udgifter er oftest dem, du betaler hver måned, hvert kvartal eller en gang om året. Med et kig på din konto vil du hurtigt kunne få et overblik over, hvilke regninger du betaler i løbet af et år. Det kan fx være husleje, forsikringer, internet, tv, telefoni, opsparing og lignende.
De variable udgifter kan være lidt mere tricky at regne ud. Her vil du typisk skulle benytte dig af et månedligt gennemsnit, da det netop kan variere fra måned til måned. De variable udgifter kan være mad, tøj, personlig pleje, ting til indretningen, gaver fornøjelser osv. Når du skal i banken for at få et lån, er det en god idé at have et cirka estimat på, hvor meget du bruger på variable udgifter. Det kan nemlig sige meget om din økonomi.
Læs mere om udgifter og indtægter i dit budget her
Hvordan finder jeg det billigste banklån?
Når du skal have et banklån, vil langt de fleste gerne have det billigste lån, der er. Ingen ønsker at betale mere end højest nødvendigt for at låne penge i banken. Du er sikkert allerede kunde i en bank. Mange vælger uden at blinke at tage et banklån i deres nuværende bank. Det er dog ikke ensbetydende med, at det er der, det er billigst.
Det kan være en fordel for dig at undersøge bankmarkedet for at finde det bedste og billigste banklån. Der kan være mange penge at spare ved at bruge lidt tid på at undersøge mulighederne. I de fleste banker kan du få et uforpligtende tilbud på et banklån. Det er en god idé at indhente tilbud fra nogle forskellige banker. Minimum tre tilbud er et godt sted at starte. Når du har indhentet nogle tilbud fra forskellige banker, skal du til at sammenligne dem.
Når du skal sammenligne dem, er det vigtigt, du gør det fra det samme grundlag. Det betyder, at størrelsen på lånet skal være den samme for alle lånene, og løbetiden skal også være den samme. Er disse forskellige imellem tilbuddene, bliver det svært for dig at sammenligne lånene i forhold til, hvilket banklån der er billigst.
Når lånene skal sammenlignes, kan du benytte dig af ÅOP.
ÅOP er den Årlige Omkostning i Procent, hvor alle omkostningerne ved lånet er inkluderet. Der siger noget om, hvor stor en procentdel af lånets størrelse, du skal betale om året ud over afdragene for at låne pengene i banken. Denne størrelse skal helst være så lav som mulig. Når du har indhentet forskellige lånetilbud fra bankerne, kan du vurdere de enkelte låns ÅOP og holde dem op imod hinanden. Den med den laveste ÅOP er den billigste for dig.
Med lidt undersøgelse er der derfor mulighed for at spare en del penge i renter og gebyrer, når du finder det billigste banklån, der passer til din situation.