Forbrugslån er en alsidig låntype; lånet kan bruges til at finansiere forskellige ting, det kan optages forskellige steder, og det kan variere meget i både størrelse og løbetid. Derfor er et forbrugslån også en meget populær låntype i Danmark, som mange gør brug af. Som nævnt kan forbrugslånet bruges til at finansiere mange forskellige ting, og derfor er der heller ikke én særlig målgruppe, forbrugslånet henvender sig til. Alle, der kan godkendes til at låne, kan have brug for at optage et forbrugslån af den ene eller anden grund. Herunder kan du læse meget mere om forbrugslån – vi fortæller dig alt det, du bør vide.
- Svar Med det samme
- Udbetales Samme dag
- Debitorrente: 1.25%
- Svar Med det samme
- Udbetales Samme dag
- Debitorrente: 3.55%
- Svar Med det samme
- Udbetales Samme dag
- Debitorrente: 9.95%
- Svar Med det samme
- Udbetales Samme dag
- Debitorrente: 3.55%
- Svar 60 minutter
- Udbetales 2 dage
- Debitorrente: 3.34%
- Svar Med det samme
- Udbetales Samme dag
- Debitorrente: 3.55%
- Svar Med det samme
- Udbetales 2 dage
- Debitorrente: 3.49%
- Svar hurtigt
- Udbetales hurtigt
- Debitorrente: 12.55%
- Svar hurtigt
- Udbetales hurtigt
- Debitorrente: 12.55%
- Svar hurtigt
- Udbetales hurtigt
- Debitorrente: 12.55%
- Svar Med det samme
- Udbetales Samme dag
- Debitorrente: 3.55%
Hvad er et forbrugslån?
Forbrugslånet er et lån, der typisk optages til forbrug, som navnet også antyder. Idet forbrugslån primært optages for at finansiere forbrug, vil du typisk ikke være efterladt med værdier, når de lånte penge er brugt. Du kan sagtens stå tilbage med nyligt tilegnede personlige værdier i form af oplevelser eller lignende, men materielle værdier, der er penge værd, vil typisk ikke finansieres gennem et forbrugslån. Forbrugslånet kan dog bruges til at finansiere lige det, du har brug for – uanset om det er tandlægeregningen, en jordomrejse, et drivhus eller noget helt fjerde. Finansieringsmulighederne med et forbrugslån er noget af det, der gør forbrugslånet alsidigt. Noget andet, der gør forbrugslånet alsidigt, er, at du kan låne både meget små og meget store beløb. Hvis du leder efter et forbrugslån, vil du finde låneudbydere, der tilbyder lån på mellem 5.000 og 400.000 kroner.
Her kan du læse meget mere om forskellige former for låntyper, herunder forbrugslånet.
Billige forbrugslån
Hvis du vil finde billige forbrugslån, så er der forskellige ting du skal tage stilling til først. Først og fremmest er det vigtigt at klarlægge hvad et billigt forbrugslån er for dig? Dvs. er det et lån, hvor du betaler så lidt som muligt om måneden? Eller er det et lån, hvor du samlet set betaler mindst i udgifter?
Hvis den månedlige afbetaling skal være så lav som muligt, så skal du finde et lån med lang løbetid. På den måde udjævnes dine udgifter over lang tid. Dermed har du kun få udgifter om måneden, men fordi lånet løber over lang tid, så kan de samlede udgifter godt være store.
Hvis de samlede udgifter skal være så lave som muligt, så skal du vælge et lån med kort løbetid. Det betyder dog at du skal betale meget af på dit lån hver måned, da du kun har kort tid til at betale hele lånet tilbage.
Måske er det derfor en blanding af de 2 muligheder, der er den bedste og billigste løsning for dig. Dermed holder du de månedlige afgifter nede, så du har råd til at betale lånet tilbage. Samtidigt kan du holde øje med de årlige omkostninger i procent (ÅOP), for at finde et billigt forbrugslån. Du kan læse mere om ÅOP i næste afsnit.
Sådan finder du de billige forbrugslån
Når du har klarlagt hvad lånet skal opfylde for at være et billigt forbrugslån for dig, så er det tid til at finde selve lånet. Der kan være stor forskel i priserne på de forskellige lån, så det er vigtigt at sammenligne disse. Du kan tjekke nogle af forbrugslånene i toppen af denne side. Her forsøger vi at finde gode lånetilbud til dig. Det er dog en forholdsvis kort liste, og den repræsenterer derfor ikke alle lån på markedet, og dermed heller ikke nødvendigvis de billigste forbrugslån.
Foruden vores liste kan vi derfor anbefale dig at benytte en service som Pengeland. Hos Pengeland indhenter du uforpligtende lånetilbud fra flere forskellige banker og derefter vurdere om nogle af disse tilbud er de rette for dig.
Dernæst kan det give mening at benytte denne låneberegner til forbrugslån. Med låneberegneren kan du beregne priserne på en lang række af forbrugslån i Danmark. Nu har du priser fra mange forskellige banker og låneudbyderen og kan derefter holde lånene op imod hinanden. Ud fra dine kriterier omkring hvad der er et billigt forbrugslån for dig, så kan du nu udvælge den billigste løsning.
Vigtige begreber, du skal kende
Når du kigger på forbrugslån, vil du med garanti falde over nogle forskellige begreber. Disse begreber er gode at kende betydningen af. Således bliver det nemlig lettere for dig at gennemskue de forskellige forbrugslån for at finde det bedste blandt de mange. Derfor får du her en ganske kort gennemgang af de allervigtigste begreber.
ÅOP
ÅOP er måske det vigtigste begreb for dig at kende, hvis du vil finde det rette forbrugslån. ÅOP er en forkortelse for Årlige Omkostninger i Procent. Dette tal viser altså procentdelen af alle de årlige omkostninger, der er forbundet med lånet. Det er vigtigt at kende dette begreb, idet ÅOP er det nøgletal, du skal se på, hvis du vil kende den samlede pris på lånet. Nøgletallet inkluderer alle omkostninger, herunder renten, stiftelsesomkostninger og andre gebyrer og udgifter. For alle låneudbydere i Danmark er det lovpligtigt, at ÅOP fremgår tydeligt af låneplanen og -tilbuddet, og derfor kan du altid sammenligne ÅOP på forskellige forbrugslån.
Debitorrenten
Når du kigger på forbrugslån, vil du også falde over begrebet debitorrente. Debitorrenten er den årlige rente, der tilskrives på lånet – og denne er inklusiv renters rente. Du skal være opmærksom på, hvor ofte debitorrenten tilskrives. Den vil nemlig være højere på lån, hvor renten tilskrives hver måned, end på lån, hvor renten tilskrives eksempelvist hvert kvartal. Desuden skal du være opmærksom på, om debitorrenten er fast eller variabel.
Løbetiden
Løbetiden er et udtryk for den tid, lånet løber over – altså tiden fra den dag du optager lånet, til lånet skal være tilbagebetalt. Løbetiden på et forbrugslån kan variere fra udbyder til udbyder. Typisk er løbetiden på et forbrugslån på mellem et og ti år. Hos de fleste udbydere kan du selv vælge løbetiden, og det gælder om at vælge løbetid med omhu. Løbetiden bestemmer nemlig, hvornår du bliver gældfri, men den bestemmer også din månedlige ydelse.
Hvis du vil kende til flere begreber omkring forbrugslån, kan du læse mere her.
Hvor kan man optage et forbrugslån?
Det alsidige lån bliver bestemt ikke mindre alsidigt af, at det kan optages flere steder. Forbrugslånet kan nemlig både optages i banken og hos alternative låneudbydere, herunder forskellige låneselskaber, som findes på nettet. I dag er der rigtig mange forskellige muligheder at vælge mellem, fordi der netop findes så mange forskellige udbydere.
Forbrugslån online
De mange forskellige udbydere af forbrugslån findes især online. Det online lånemarked er eksploderet de seneste år, og der findes nu flere hundrede forskellige låneudbydere online, der blandt andet tilbyder forbrugslån. De mange låneudbydere har gjort konkurrencen på lånemarkedet hård, og det betyder, at der er større chance for, at du kan finde en låneudbyder, der tilbyder de helt rette vilkår.
Fordele ved at optage et forbrugslån online
Der er rigtig mange forskellige fordele ved at låne online. Fordelene ved at optage et forbrugslån online er primært forbundet med, at låneudbyderne løber en større risiko, hvilket gør dine lånevilkår bedre.
Du skal ikke stille sikkerhed for lånet
En af de klare fordele ved at optage et forbrugslån online er, at du ikke skal stille sikkerhed for lånet. Dette er en generel fordel, der er forbundet med at låne online. Når du ikke skal stille sikkerhed for lånet, betyder det, at du ikke skal frygte, at låneudbyderen kan inddrage nogle af dine ejendele, hvis du ikke kan overholde låneaftalen eller betale dine terminer til tiden. Fordelen er større, end den umiddelbart lyder, for du tænker måske, at sikkerhedsstillelsen ikke er et problem for dig, fordi du naturligvis vil overholde låneaftalen. Denne indstilling er den rigtige, for naturligvis skal du være indstillet på at overholde låneaftalen. Der kan dog ske uforudsigelige ting for alle, der kan have store konsekvenser for økonomien og tilbagebetalingsevnen. Eksempelvis kan der opstå sygdom eller ændringer i arbejdslivet, der kan ændre dit indkomstgrundlag og dermed gøre det sværere for dig at overholde betalingsaftalen. I sådanne tilfælde, der kan ske for alle, er det rart, at du ikke skal frygte, at låneudbyderen kan tage nogle af dine værdifulde ejendele fra dig. Desuden er det en stor fordel, at du ikke skal stille sikkerhed for lånet, fordi du så ikke behøver at eje noget, du kan stille som sikkerhed.
Det kræver ikke meget dokumentation
En anden fordel ved at optage et forbrugslån online er, at du skal igennem en kreditvurdering. En kreditvurdering er først og fremmest låneudbyderens sikkerhed for, at du kan betale lånet tilbage. Du kan dog også se kreditvurderingen som en sikkerhed til dig selv; hvis du vurderes kreditværdig, vil det nemlig betyde, at låneudbyderen vurderer, at du har råd til at optage lånet og betale det tilbage rettidigt. Kreditvurdering, når du optager et forbrugslån online, foretages digitalt og hurtigt. Desuden foretages den ikke på et yderligere grundigt grundlag. Det betyder, at låneudbyderen ofte ikke skal bruge særlig meget dokumentation fra dig, der kan dokumentere din økonomiske situation. Ofte skal du blot fremsende dine lønoplysninger, og du skal give låneudbyderen tilladelse til at indhente dine oplysninger fra SKAT. Det betyder altså, at der foretages en kreditvurdering, men den foretages ikke ligeså grundigt som i banken, hvilket betyder, at det kan være lettere at få lov til at optage et forbrugslån online end i banken.
Tilpas lånet til dine behov
Lånets alsidighed gør, at du kan tilpasse lånet til dine egne behov. Du kan tilpasse lånebeløbet og løbetiden, så de passer til det, du ønsker og kan betale. Du kan ligeledes bruge lånet til det, du vil. Det betyder også, at du ikke skal redegøre for, hvad du skal bruge de lånte penge til, hvis du låner online. Der er ikke en bankrådgiver, der skal godkende dit lånebehov eller dine finansieringsplaner. Den diskrete behandling kan være meget betryggende og rar for mange, der ikke ønsker at inddrage andre i planerne med lånet.
Lån nemt og hurtigt
Hvis du optager et forbrugslån online, kan du forvente, at det går hurtigt og nemt. Når du ansøger om lånet, skal du først og fremmest ikke bruge andet end en computer eller telefon med internetforbindelse og dit NemID. Du kan altså ansøge om lånet på ganske få minutter. Når du har ansøgt om lånet, vil låneudbyderen lave en kreditvurdering af dig. I langt de fleste tilfælde sker det automatisk og digitalt, og det betyder, at du i mange tilfælde får svar på din låneansøgning inden for ganske kort tid. Hvis du underskriver låneaftalen og dermed takker ja til at få lånet udbetalt, kan du forvente, at pengene står på din konto inden for ganske kort tid. I nogle tilfælde får du lånet udbetalt samme dag, som du underskriver låneaftalen.
Ulemper ved at optage et forbrugslån online
Du skal ikke stille sikkerhed for et forbrugslån, der optages online. Du skal heller ikke regne med, at kreditvurderingen af dig sker på et grundigt grundlag. Det betyder, at låneudbyderens risikovillighed er høj i forhold til din – og det har naturligvis nogle konsekvenser. De mange fordele ved at optage forbrugslånet online gør, at der er en ulempe, der netop er forårsaget af fordelene. Ulempen er, at renten på onlinelånet ofte er høj. Dette skyldes, at renten på forbrugslånet ofte fastsættes efter, hvor stor en risiko låneudbyderen løber. Hvis låneudbyderen løber en lille risiko, vil renten være lavere, mens renten naturligvis vil være højere, hvis låneudbyderen løber en større risiko – låneudbyderen skal nemlig være sikker på at få sine penge igen.
Sådan finder du det billigste forbrugslån online
Selvom renten på forbrugslånet online typisk er forholdsvis høj, kan du selv gøre noget for at finde det billigste. Først og fremmest skal du huske, at renten ikke udgør hele lånets pris. Renten er ganske vist en stor del af de udgifter, der er forbundet med at låne penge, men der er også andre udgifter forbundet med at optage et lån. Blandt andet er der stiftelsesomkostninger og andre gebyrer forbundet med at optage et lån, og størrelsen på disse gebyrer kan variere meget. Hvis du vil finde det billigste lån, skal du altså sammenligne lånenes ÅOP. Således sørger du nemlig for, at alle udgifter til lånet er inkluderet.
Når du sammenligner forskellige lån, skal du være opmærksom på, at lånebetingelserne skal være de samme for de lån, du sammenligner. Løbetiden og lånebeløbet skal altså være ligedan for de lån, du sammenligner, da sammenligningen ellers ikke er retvisende. Når du sammenligner lånene, skal du vælge det lån med den laveste ÅOP; det er dette lån, der er det billigste.
Hvis du vil have flere tips til at finde det billigste forbrugslån, kan du læse mere her.
Sådan optager du et forbrugslån online
Som nævnt er det hurtigt og nemt at optage et forbrugslån online. Når du vil optage et lån til forbrug, skal du starte med at finde en eller flere låneudbydere, du vil ansøge om lånet hos. Vi anbefaler, at du ansøger om lånet hos flere forskellige udbydere, fordi du så kan sammenligne de forskellige lånetilbud.
Når du har fundet låneudbyderne, skal du blot følge deres instruktioner for, hvordan du sender din låneansøgning. Oftest skal du blot indtaste nogle forskellige oplysninger om dig selv og din økonomiske situation, hvorefter din låneansøgning er klar til at blive sendt.
Når du sender din låneansøgning, modtager låneudbyderen den med det samme. I langt de fleste tilfælde kan du også forvente at få svar på ansøgningen med det samme – i hvert fald inden for ganske kort tid. I nogle tilfælde kan du dog kun forvente at modtage svar inden for låneudbyderen åbningstid.
Hvis låneudbyderen godkender dig som låntager, vil denne fremsende et lånetilbud til dig. Her kan du se de endelige vilkår for lånet, der er baseret på din låneansøgning. Hvis du ønsker at tage imod tilbuddet, skal du blot underskrive det med dit NemID. Hvis du ikke ønsker at tage imod tilbuddet, skal du blot ignorere det. Du laver først en aftale med låneudbyderen, når du underskriver lånetilbuddet, og derfor er det altså også helt uforpligtende at ansøge om lån online.
Når du har underskrevet en låneaftale, vil der typisk ikke gå lang tid, før pengene står på din konto. Udbetalingstiden er forskellig fra udbyder til udbyder, men oftest står pengene på din konto inden for 24 timer, hvis du underskriver låneaftalen i låneudbyderens åbningstid.
Forbrugslån i banken
Det er altså ikke kun online, du kan optage et lån til forbrug; du kan også optage et forbrugslån i banken. Det er dog meget anderledes at optage lånet i banken, end det er at optage det online, selvom der er tale om samme type lån. Fordele ved at låne i banken er meget anderledes end fordelene ved at låne online. Du kan læse om nogle af fordelene og ulemperne ved at optage et forbrugslån i banken herunder.
Fordele ved at optage et forbrugslån i banken
Der er flere fordele forbundet med at optage et lån til forbrug i banken. Fordelene er store, og det er dem, der gør, at du også bør overveje dine muligheder for at optage et forbrugslån i din bank.
Et forbrugslån med en lavere rente
Der er en klar fordel ved at optage et forbrugslån i banken. Den klare fordel er, at det typisk er billigere at låne i banken. Renten vil typisk være lavere, fordi bankens risikovillighed er lav, og derfor vil banken være sikker på, du betaler lånet tilbage rettidigt før, at du overhovedet får lov til at overveje at optage lånet i banken. Det er aldrig helt billigt at optage et forbrugslån, fordi lånet netop bruges til forbrug. Banklånet er dog typisk den billigste form for lån – i hvert fald, hvis du stiller sikkerhed for lånet. Hvis du ikke stiller sikkerhed for forbrugslånet i banken, og banken dermed tilbyder dig et blanco-lån, vil renten stige i takt med bankens risiko.
Få økonomisk rådgivning i banken
Når du går i banken for at drøfte dine muligheder for at optage et forbrugslån, vil din bankrådgiver gennemgå din økonomi sammen med dig. Derfor kan du altså forvente, at du vil modtage rådgivning i forbindelse med optagelsen af lånet, hvilket du ikke vil, hvis du optager lånet online. Dette kan skabe en større tryghed for dig som låntager, idet rådgivning i nogle tilfælde kan være nødvendig.
Ulemper ved at optage et forbrugslån i banken
Idet bankens risikovillighed er lav, skal din risikovillighed være høj, hvis du ønsker at optage et lån til forbrug i banken. Dette giver nogle klare ulemper, som – i grove træk – er omvendt af fordelene ved at optage lånet online.
Grundig kreditvurdering
Når du optager lånet i banken, skal banken lave en kreditvurdering af dig, ligesom den online låneudbyder skal. Banken vil dog lave en grundigere kreditvurdering, hvor hele din økonomiske situation og -ansvarlighed tages i betragtning. Kreditvurderingen laves individuelt, og den laves på baggrund af flere forskellige oplysninger. Det betyder, at bankens sikkerhed for, at du kan betale lånet tilbage rettidigt, er større, men det betyder også, at der bliver sværere for dig at få lov til at optage lånet. Hvis du vurderes til at være kreditværdig, er det dog en meget sikker indikator på, at banken vurderer, at du kan få de økonomiske ender til at mødes, selvom du optager lånet.
Sikkerhedsstillelse eller blanco-lån
Som udgangspunkt skal du stille sikkerhed for et forbrugslån i banken. Hvis banken finder dig meget kreditværdig, vil banken dog måske tilbyde dig et blanco-lån, hvor du kan undgå at stille sikkerhed. Blanco-lånet vil være dyrere end lånet, der stilles sikkerhed for. Hvis du optager et blanco-lån, får du dog samme fordel ved ikke at stille sikkerhed, som du gør ved forbrugslånet, der optages online.
Sådan finder du det billigste bank-forbrugslån
Forbrugslån i banken er altså typisk billigere – men derfor kan du stadig sagtens gå efter at finde det allerbilligste, hvis du ønsker, at det er i banken, du skal optage lånet. Hvis du vil finde det billigste lån til forbrug i banken, er det vigtigste, at du undersøger dine muligheder. Der er mange forskellige banker, der tilbyder forbrugslån, og derfor bør du også bruge tid på at finde ud af, hvilken bank der kan tilbyde dig det billigste. Du kan eksempelvis sammenligne et forbrugslån fra Nordea med et forbrugslån i Jyske Bank eller et forbrugslån i Danske Bank. Det kan være tidskrævende at finde det billigste, men det vil være tiden værd, hvis det lykkes dig.
Sådan optager du et forbrugslån i banken
Det er blevet nemmere at optage et forbrugslån i banken, end det var før i tiden. I dag er det faktisk også muligt at ansøge om et forbrugslån i banken online – i hvert fald hos nogle banker. Det betyder, at du kan ansøge om lånet, mens du er derhjemme, og at du derfor ikke behøver at aftale et møde med din bank forud for ansøgningen. Når du har ansøgt om lånet i banken, vil banken måske drøfte nogle ting med dig, og derfor vil banken måske indkalde dig til et møde. Du kan også ansøge om et forbrugslån i banken i selve banken – på den gode, gammeldags facon.
Hvad er renten på et forbrugslån?
Renten på et forbrugslån varierer meget. Først og fremmest varierer renten efter, hvor du optager lånet. Som beskrevet er renten typisk højere, hvis du ønsker at optage lånet online, mens renten er lavere, hvis du ønsker at optage det i banken. Derudover påvirker din kreditværdighed renten. Hvis du har en meget god kreditværdighed, hvilket vurderes af låneudbyderen, vil du måske kunne låne lånet til en lavere rente. Typisk er hovedreglen; jo bedre kreditværdighed, des lavere rente.
Det er dog ikke alle låneudbydere, der skelner mellem låntagernes kreditværdighed i forbindelse med fastsættelse af renten. Ud over typen af låneudbyder og din kreditværdighed påvirkes renten af rentemodellen. Når du skal optage et forbrugslån, kan du i nogle tilfælde få lov til selv at vælge rentemodel, mens rentemodellen i andre tilfælde er fastlagt af låneudbyderen. Hvis du vælger et lån med en variabel rente, vil renten være lavere, mens renten vil være højere, hvis du vælger et fastforrentet lån. Dog skal du være opmærksom på, at renten kan stige, hvis du vælger et variabelt lån, hvorfor det ikke nødvendigvis er den billigste løsning.
Fordi renten påvirkes af så mange forskellige ting, der kan variere, er det umuligt at sige, hvor høj renten på forbrugslån er. Dette afhænger nemlig i høj grad af din situation og dine individuelle beslutninger.
Sådan finder du et forbrugslån med lav rente
Alt er relativt, når det kommer til renten – for hvad er en lav rente, og hvad er en høj rente? Mens renten på et forbrugslån er højere end renten på et boliglån, er renten på forbrugslånet lavere end renten på et kviklån. Om renten er høj eller lav afhænger altså af, hvem man spørger. Der er dog naturligvis nogle forbrugslånsrenter, der er lavere end andre – og hvordan finder du disse? Den letteste måde at finde den laveste rente på, er ved at sammenligne forskellige lån. Du bør sammenligne forskellige forbrugslån fra forskellige låneudbydere; både online og i banken. Du kan med fordel undersøge dine muligheder online, inden du går i banken. På den måde har du allerede noget at sammenligne med, når du sidder i banken for at høre om dine muligheder der.
Fast eller variabel rente på forbrugslån?
Når du skal lede efter det lån med den laveste rente, skal du huske at tænke på rentemodellen. Inden du begynder at sammenligne lånene, bør du vide, hvilken rentemodel du ønsker, da det kun er retvisende at sammenligne renten på lån med samme rentemodel.
Hvis du vælger et forbrugslån med en variabel rente, vil debitorrenten som udgangspunkt være lavere. Det særlige ved et forbrugslån med en variabel rente er dog, at renten kan ændre sig i løbet af lånets løbetid, hvis markedsrenten ændrer sig. Det betyder, at renten stiger, hvis markedsrenten stiger, ligesom renten tilsvarende falder, hvis markedsrenten falder. Det betyder også, at du ikke kan være sikker på prisen på dit lån, idet renten ikke vil være fast. Hvis du vælger et lån til forbrug med en variabel rente, skal du altså have en god portion is i maven – for du ved ikke, om dit lån bliver dyrere eller billigere end beregnet; det kan selv de bedste eksperter ikke forudsige med sikkerhed.
Hvis du vælger et forbrugslån med fast rente, kan du være sikker på, at renten forbliver stabil gennem hele lånets løbetid. Til gengæld vil renten være højere ved lånets optagelse. Dette skyldes, at låneudbyderen skal dække et eventuelt tab, hvis markedsrenten stiger, og lånets rente altså ikke gør det tilsvarende. Hvis du vælger et fastforrentet forbrugslån, vil du kende prisen på lånet fra starten, og dette kan være en god idé, hvis du ikke har meget luft i økonomien og derfor gerne vil undgå eventuelle rentestigninger.
Kan man optage et gratis eller rentefrit forbrugslån?
Den store konkurrence på det online lånemarked gør, at låneudbyderne bliver nødt til at differentiere sig fra hinanden. Dette gør de blandt andet gennem den mulige løbetid, det mulige lånebeløb, prisen på lånet og andre vilkår, som kan variere. Der er dog også nogle låneudbydere, der går længere i kampen om at differentiere sig; nogle låneudbydere tilbyder nemlig gratis eller rentefrie forbrugslån. Hvis du leder efter et gratis eller rentefrit forbrugslån, skal du dog være opmærksom på de øvrige vilkår for lånet.
Hvis lånet er rentefrit, vil der stadig være andre omkostninger forbundet med lånet, og disse omkostninger kan være højere end sædvanligvis. Derfor; kig altid ekstra på de øvrige omkostninger, hvis et lån er rentefrit. Nogle lån kan også være rentefrie i en periode af lånets løbetid. Dette kan være en stor fordel, hvis du ønsker at skabe mere rum i din økonomi. Igen er det dog meget vigtigt, at du kigger på vilkårene for lånet og lånets ÅOP. Der findes nogle få gratis forbrugslån. Disse lån skal dog ofte betales tilbage inden for ganske kort tid, og lånebeløbet er ikke højt. Desuden skal du være opmærksom på, at der bliver pålagt en meget høj morarente og ekstra gebyrer, hvis du ikke formår at betale lånet tilbage rettidigt.
Selvom du finder et gratis eller rentefrit forbrugslån online, bør du altså altid undersøge og overveje de øvrige vilkår for lånet, da disse kan være anderledes end normalvis.
Hvem kan optage et forbrugslån?
Der er en række forskellige krav til låntageren. De fleste af disse krav stilles af låneudbyderen. Staten har blot stillet et krav om, at du skal være fyldt mindst 18 år, før du kan optage et forbrugslån. Nogle låneudbydere har dog selv stillet et krav om, at du skal være ældre; aldersgrænsen for at optage et forbrugslån varierer altså fra låneudbyder til låneudbyder. Det er dog ikke kun alderen, der stilles krav til, hvis du vil optage et forbrugslån. Hvis du optager et forbrugslån online, stilles der nogle forskellige krav, der ikke nødvendigvis er de samme som dem, der stilles i banken. De krav, du kan møde, hvis du leder efter et forbrugslån på det online lånemarked, kan være:
- Du skal have NemID.
Du skal have NemID, fordi du skal bruge dette til at underskrive din låneaftale og til at give låneudbyderen tilladelse til at indhente dine skattemæssige oplysninger.
- Du skal være dansk statsborger og have en dansk konto.
Danske låneudbydere udbetaler kun lån til danske konti, og derfor skal du altså også have en dansk konto, hvis du ønsker at optage et forbrugslån.
- Du skal have aktive kontaktoplysninger.
Låneudbyderen skal være sikker på, at denne kan komme i kontakt med dig. Derfor skal du have aktive kontaktoplysninger som en aktiv e-mailadresse og et dansk telefonnummer.
- Du skal ikke være registreret i RKI eller Debitor Registret.
Mange låneudbydere stiller krav til din økonomiske situation. Disse krav indebærer i langt de fleste tilfælde, at du ikke må være registreret i RKI eller Debitor Registret.
- Du skal have et fast arbejde eller en minimumsindtægt.
Nogle låneudbydere kræver, at du har et fast arbejde, eller at du som minimum tjener et bestemt beløb, hvilket kan variere.
Det er vigtigt, at du husker, at kravene til låntager varierer. Det betyder altså også, at du måske godt kan optage et forbrugslån hos én udbyder, selvom du ikke kan hos en anden.
Kan man optage forbrugslån trods RKI?
Det korte svar til dette spørgsmål er ”nej”. Det er stort set umuligt at optage et forbrugslån, hvis du er registreret i RKI eller i Debitor Registret. Dette gælder både i banken og online. Hvis du vil optage et forbrugslån, og du står registreret i RKI eller Debitor Registret, har du således to muligheder, medmindre du kan finde den nål i høstakken, der tilbyder dig et lån på trods af registreringen. At finde en låneudbyder, der tilbyder lån til dig, selvom du er registreret i RKI, er nemlig som at finde en nål i en meget stor høstak; det er meget svært, og det kan være meget dyrt.
De to muligheder, du har, er: Du kan vente fem år, eller du kan betale dine gældsposter ud. Når en gældspost bliver registreret i RKI, går der fem år, før den slettes igen – medmindre gældsposten betales, før de fem år er gået. Når gældsposten ikke længere er registreret i RKI som følge af femårs-reglen, vil låneudbyderen ikke kunne se, at du har en misligholdt gældspost. Derfor er det klart mest anbefalelsesværdigt, at du betaler dine gældsposter ud, inden du optager et forbrugslån.
Hvis du er interesseret i at læse mere om, hvorfor det kan være stort set umuligt at optage et forbrugslån på trods af RKI, kan du gøre det her.
Findes der forbrugslån til unge?
Mange forbrugslån kan optages af personer, der er over 20 år. Der er dog også flere låneudbydere, der tilbyder lån til forbrug til personer ned til 18 år. Hvis du er under 18 år, er det ikke muligt for dig at optage et lån til forbrug; det er nemlig ikke lovligt for låneudbydere at udbyde lån til personer under 18 år, eller personer, der ikke er myndige.
Sådan finder du det bedste forbrugslån
Hvis du vil finde det bedste forbrugslån, er der en ting, du skal huske: Du skal lede efter det lån til forbrug, der passer til netop dine ønsker og behov. Der er så mange forskellige lån at vælge imellem, der kan bruges til at finansiere forbrug. Lånet, du skal vælge, skal opfylde dine behov og ønsker for lånet, både hvad angår beløb, løbetid, pris og øvrige vilkår. Når du ved, hvad du ønsker, kan du begynde at sammenligne forskellige lån ud fra de parametre, der er vigtige for dig, uanset om det er at finde et billigt, hurtigt, stort eller langt forbrugslån. Ved at sammenligne forskellige lån til forbrug har du størst chance for at finde det bedste.
Ting, du skal overveje, inden du optager et forbrugslån
Inden du optager et forbrugslån i banken eller online, er der nogle ting, du skal overveje. Først og fremmest er det en god idé, at du kender til forbrugslån – og det gør du i høj grad, hvis du har læst denne guide. Det er en god idé at forberede dig bedst muligt, for optagelsen af et lån til forbrug vil påvirke din økonomiske situation, for det koster unægteligt penge at optage et sådant lån. Herunder kan du læse mere om, hvad du bør overveje, inden du ansøger om forbrugslån.
Har du råd til lånet?
At optage et lån til forbrug vil, som nævnt, påvirke din økonomi. Det er derfor også vigtigt, at du overvejer, om du har råd til at optage lånet. Det er ligeledes vigtigt at finde ud af dette, idet det kan blive dyrt, hvis du, efter du har optaget lånet, finder ud af, at du ikke har. Du kan sikre dig, at du har råd til at optage lånet ved at lægge et budget. Hvis du lægger et budget, kan du se, hvor stort dit rådighedsbeløb er. Ud fra dit rådighedsbeløb kan du se, om du har råd til at betale den månedlige ydelse på lånet.
Låneberegner til forbrugslån
Du kan finde forskellige låneberegnere, der kan give en indikation på, om du kan have råd til at optage lånet. Det er en god idé at bruge disse låneberegnere, idet låneberegnerne kan give et indtryk af prisen på forskellige lån, ligesom låneberegnerne kan være med til at overskueliggøre lånene og de begreber, der kan virke uigennemskuelige.
Overvej lånets løbetid grundigt
En af de ting, der er vigtige at overveje, inden du optager et lån til forbrug, er lånets løbetid. Det er vigtigt at overveje løbetiden grundigt, idet løbetiden har stor betydning for den månedlige ydelse. Løbetiden på et forbrugslån er typisk mellem et og ti år. Mange låntagere fristes til at vælge en kort løbetid, fordi de ønsker at være gældfrie hurtigt. Dette betyder dog, at den månedlige ydelse er høj, hvorfor det økonomiske råderum bliver mindre. I mange tilfælde kan det derfor være klogt at vælge en længere løbetid, selvom der går længere tid, før du bliver gældfri. Lånet vil blive dyrere i sidste ende, men du vil til gengæld få mere luft i din økonomi. Desuden kan du i langt de fleste tilfælde betale lånet ud før tid, hvis du ønsker det – og det er typisk uden omkostninger.
Overvej dit behov
Det er ikke gratis at optage et forbrugslån – og det er typisk heller ikke særlig billigt. Derfor bør du også overveje dit behov, inden du optager lånet. Der er ikke grund til at optage et større lån end højst nødvendigt, da et større lån naturligvis vil være forbundet med højere omkostninger. Hvis du har mulighed for det, kan du overveje, om det kan lade sig gøre at spare pengene op i stedet for at låne dem. Måske vil der gå længere tid, før dine drømme kan gå i opfyldelse, men dine drømme vil være billigere.
Her kan du læse mere om, hvad du skal overveje, inden du optager et forbrugslån.
Forbrugslånet er et alsidigt lån med mulige lånebeløb på mellem 5.000 og 400.000 kroner og en mulig løbetid, der typisk er på mellem et og ti år. Lånet kan bruges til at finansiere mange forskellige ting, og derfor er lånet meget populært. Du skal dog overveje dine muligheder, inden du optager et forbrugslån, og du bør også sammenligne flere forskellige forbrugslån for at finde det bedste og billigste ud af de mange muligheder, der findes.