Når du skal begynde at studere, er det velkendt, at det kan skabe flere forskellige nye situationer for dig. Det kan i mange tilfælde indebære, at du skal flytte til en større by, hvor du kan tage din uddannelse. Er du ikke flyttet hjemmefra endnu, vil det medføre en stor forandring, da du nu skal til at bo for dig selv og klare dig på egen hånd. Det kan være en smule overvældende, da du nu skal til at tage noget mere ansvar.
I mange situationer betyder det også, at du nu skal til at betale for en hel del flere ting selv. Derudover vil der også opstå nye udgifter, som du muligvis ikke har været vant til at skulle betale ud af egen lomme. Din økonomi vil derfor blive sat under et helt nyt pres, som du skal vænne dig til. Det kan være lidt af en udfordring, når du pludselig skal stå på egne ben rent økonomisk.
Det er velkendt at studerende kan have en stram økonomi, hvor det ikke altid helt kan hænge sammen. Det er her, et studielån kommer ind i billedet. Et studielån kan være en løsning for dig, der mangler lidt ekstra kapital til at få hverdagen til at hænge sammen økonomisk. Vi hjælper dig her med en guide til alt det, du skal vide, inden du tager et studielån.
Vil du vide endnu mere om studielån, så læs denne guide til studielån hos Lånekassen.
Hvad er et studielån og hvornår har jeg brug for det?
Et studielån er et lån, du tager i forbindelse med, at du skal til at studere. For at kunne dykke dybere ned i hvad et studielån er, er det passende først at introducere, hvordan økonomien for en studerende typisk hænger sammen. Når du skal begynde at studere, kan det være svært at få økonomien til at hænge sammen. Et studie kan være yderst krævende, og det vil i langt de fleste tilfælde anses som en fuldtidsbeskæftigelse. Det er derfor noget, du hurtigt kan komme til at bruge rigtig meget tid på.
Når du bruger størstedelen af din tid på at studere, har du ikke særlig meget tid til at arbejde. Det betyder, at din indtjening som udgangspunktet vil være ikkeeksisterende, hvis du ikke har mulighed for at tjene penge. Som studerende i Danmark har du dog flere gode muligheder, du kan drage fordel af.
Et rigtig godt tilskud til din indtægt er SU. SU står for Statens Uddannelsesstøtte. Når du studerer i Danmark, giver staten dig ’løn’ for at studere. Dette er en del af vores velfærdssystem, der hjælper de studerende godt i gang med deres uddannelse. Der er visse krav for at kunne få SU. Der er nogle overordnede krav, du skal leve op til. Derudover kan der også være yderligere betingelser, alt efter hvilken uddannelse du skal i gang med.
De overordnede betingelser indebærer først og fremmest, at du skal være dansk statsborger og minimum være 18 år. Der er dog også i nogle tilfælde mulighed for at få SU som udenlandsk statsborger, hvis du opfylder visse krav hertil. Når du modtager SU, er det ikke tilladt at modtage andre former for offentlig støtte. Det kan fx være kontanthjælp eller lignende. Den uddannelse, du skal tage, skal også leve op til nogle bestemte betingelser, før du er SU-berettiget. Når du går på en uddannelse, er der krav om, at du er studieaktiv. Hvis du tjener penge ved siden af din SU, er der visse krav til, at du ikke må tjene for meget. Der er derfor flere betingelser, du skal opfylde for at kunne få SU.
Læs mere om SU-betingelserne her.
Satsen for SU kan variere på baggrund af flere forskellige faktorer. Det kan være i forhold til, om du er hjemmeboende eller udeboende, hvilken uddannelse du tager, om du har børn og mange flere ting. Et meget almindeligt scenarie er en udeboende studerende, der skal studere på en videregående uddannelse. I dette tilfælde vil vedkommende kunne modtage 6.090 kr. pr. måned i SU. Dette beløb er dog før skat. Der skal derfor betales skat af beløbet, hvilket giver dig en mindre indtægt.
Hvis du er studerende og kun står med en SU som indtægt, kan det være svært at få det hele til at hænge sammen økonomisk. Boligomkostninger kan hurtigt æde en stor del af SU’en, hvilket ikke giver dig meget tilbage at betale faste omkostninger med og til at leve resten af måneden. Det er her, et studielån kommer ind i billedet.
Med et studielån kan du låne penge til at leve for, mens du er under uddannelse. Det giver dig mulighed for at koncentrere dig om dine studier, uden du er nødsaget til at bo i en papkasse eller leve af vandgrød hele din studietid. Med et studielån får du et supplement til din indtjening, som typisk vil være din SU.
Mange vælger at have et studiearbejde ved siden af deres studier. Det vil typisk være et deltidsarbejde, der giver et supplement til SU’en. Det er meget forskelligt, hvor meget et studie tager af ens tid. Det er derfor ikke alle, der føler, de har muligheden for at tage et studiearbejde for at kunne få det hele til at løbe rundt. Her er det en fordel at kunne tage et studielån i stedet for. Med et studielån har du bedre mulighed for at koncentrere dig om dine studier, uden du skal bekymre dig alt for meget om din økonomi.
Det virker måske skræmmende at skulle tage et studielån bare for at kunne studere. Du skal dog se det som en investering i din egen fremtid. Når du tager en uddannelse, vil det typisk være med til at give dig bedre indtjeningsmuligheder, når du er færdig med at studere. Du vil derfor hurtigt kunne få tjent studielånet ind igen.
Hvad er et SU-lån, og hvordan får jeg det?
Et af de mest almindelige studielån i Danmark er et SU-lån. SU-lånet hænger på mange måder sammen med SU, da det er en lånemulighed, staten udbyder. Du har derfor mulighed for at låne penge af staten, når du skal studere, hvis du mangler et tilskud til din SU. Der er flere specielle ting ved at SU-lån, der adskiller det fra et traditionelt lån, som du kender fra banken.
En af de vigtigste betingelser ved at kunne få et SU-lån er, at du modtager SU. Får du ikke SU, kan du heller ikke få SU-lån. Det betyder også, at du ikke kan få SU-lån, hvis du i nogle måneder fravælger din SU, eller hvis du vælger at holde orlov fra dit studie.
Når du skal have et SU-lån, skal du ansøge igennem minSU. Det er også her, du søger almindelig SU. Ved SU-lån skal du være opmærksom på, at du skal søge ad to omgange. I den første omgang skal du søge om at få lov til at få et SU-lån. Når først dette er blevet godkendt, kan du søge om, hvor meget du ønsker at få i SU-lån. Det tager typisk 1-2 uger at få godkendt sin tildeling af SU-lån. Når du har fået godkendelsen, skal du udfylde en låneplan. Det er i denne låneplan, du skal udfylde, hvor meget du vil låne, som du derefter også skal godkende. Dette er anden omgang af ansøgningen om et SU-lån.
Det smarte ved et SU-lån er, at du laver en låneplan for et år ad gangen. Det er derfor noget, du skal udfylde hvert år. Med denne låneplan ved du, hvor meget du i alt kan få udbetalt fra dit SU-lån i løbet af et år. Du kan dog selv styre, hvor meget du vil have udbetalt de enkelte måneder. Man kan sige, at der bliver stillet et samlet beløb til rådighed, som du selv kan fordele ud på månederne. Det giver dig en masse frihed til at koordinere udbetalingen af dit SU-lån. Det kan være, du har nogle måneder, hvor der er brug for en højere indtægt end andre. Det kan fx være ved semesterskift, hvor der skal købes bøger til det nye semester. Med et SU-lån har du meget mere frihed til at sammensætte din økonomi, som du har brug for det.
En anden fordel ved et SU-lån er, at du kun skal betale det beløb tilbage og renter af det pågældende beløb, som du egentlig låner. Når du har en pulje af penge fra dit SU-lån, som du kan fordele ud over året, er der ikke noget krav til, at du skal bruge hele puljen fra SU-lånet. Du skal blot bruge det, du har behov for, og dermed kun betale det tilbage, du har brugt. Det giver dig en rigtig god mulighed for at skræddersy SU-lånet til din økonomi.
Er der forskellige typer SU-lån?
Når du skal have et SU-lån, findes der flere forskellige typer, du kan vælge imellem. Helt præcist er der tre forskellige typer at vælge imellem. Der kan være visse betingelser for, at du kan blive godkendt til de forskellige typer. De tre forskellige typer er det traditionelle SU-lån, supplerende SU-lån til forsørgere og slutlån.
Det traditionelle SU-lån
Det traditionelle SU-lån er det lån, langt de fleste studerende benytter sig af, når de har brug for et SU-lån. Det er indtil videre det, der primært er redegjort for i dette indlæg. Når du vælger et traditionelt SU-lån, kan du i gennemsnit få udbetalt 3.116 kr. pr. måned (SU.dk, 2018) udover det, du får i SU.
Supplerende SU-lån til forsørgere
Et supplerende SU-lån til forsørgere er en smule anderledes fra det traditionelle SU-lån. Du kan kun få et supplerende SU-lån, hvis du allerede er blevet godkendt til at få det traditionelle SU-lån. Det supplerende SU-lån er nemlig en måde at låne flere penge, mens du er studerende. Når du får et supplerende SU-lån til forsørgere, får du både et traditionelt SU-lån og et supplerende SU-lån. Der er derfor to forskellige satser, der lægges sammen til et SU-lån.
Først og fremmest vil du få satsen på 3.116 kr. (SU.dk, 2018) for det traditionelle SU-lån. Derudover får du en sats oveni, der lyder på 1.559 kr. i gennemsnit pr. måned (SU.dk, 2018). Det giver dig i alt 4.675 kr. i gennemsnit pr. måned. Det er dog også muligt kun at benytte et supplerende SU-lån for forsørgere, og dermed nøjes med satsen på 1.559 kr., hvis det er det, du har brug for.
Der er dog visse betingelser, for at du kan blive godkendt til et supplerende SU-lån for forsørger. Det ligger lidt i betegnelsen. Du skal selvfølgelig være en forsørger for at kunne blive godkendt. Det vil sige, at du skal have et eller flere børn, der er under 18 år. Derudover skal de have adresse ved dig.
Slutlån
Et slutlån er relevant for dig, der har brugt alle dine SU-klip i løbet af din studietid, men stadig har længere tilbage af din uddannelse. Det kan være, hvis du er startet på en uddannelse, hvor du har fået SU, men senere er stoppet for at starte på en ny uddannelse. Der er et begrænset antal SU-klip, der sikrer, at studerende ikke hopper frem og tilbage fra studier bare for at kunne få en indtjening via SU. Disse personer kaldes også for evighedsstudenter.
Det er selvfølgelig meget smart lavet fra statens side, men det kan give bagslag, hvis du har været i tvivl om, hvilken uddannelse du skulle tage, og dermed har brugt for mange SU-klip, inden du er blevet færdig med drømmeuddannelsen.
I dette tilfælde kan du benytte dig af et slutlån. Et slutlån er noget, du kan få i slutningen af din uddannelse, når du netop er løbet tør for SU-klip. Der er muligt at få et slutlån for 12 eller 24 måneder. Dit uddannelsessted skal dog kunne bevise, at du kan færdiggøre din uddannelse inden for den pågældende tidsramme.
Læs mere om slutlån i 12 og 24 måneder her
Når du er blevet godkendt til et slutlån, kan du få udbetalt 8.039 kr. pr. måned (SU.dk, 2018). Det er kun muligt at få et slutlån, hvis du går på en videregående uddannelse.
Hvornår skal jeg betale mit SU-lån tilbage?
Der er flere gode karakteristika ved et SU-lån. Dette er også gældende i forhold til, hvornår du skal begynde at betale dit SU-lån tilbage. Når du får et SU-lån, skal du ikke afdrage på det, mens du er under uddannelse. Det vil ofte være en lettelse for langt de fleste, da det ikke er noget, du behøver at bekymre dig om, mens du har travlt med studierne.
Det betyder dog ikke, at du på dimittenddagen skal begynde at afdrage på dit SU-lån. Tilbagebetalingen af dit lån bliver udskudt med minimum et år, efter du er færdiguddannet. Tilbagebetalingen starter altid den 1. januar. Er der gået mindre end et år, siden du dimitterede ved det først kommende årsskifte, vil det først være ved det næstkommende årsskifte, du skal påbegynde tilbagebetalingen.
Er du fx blevet færdig med din uddannelse den 1. juli 2018, skal du først begynde tilbagebetalingen af dit SU-lån den 1. januar 2020. Denne ordning har man lavet fra statens side for at give de studerende en overgangsperiode. Her får de mulighed for at komme ud på arbejdsmarkedet, inden de skal begynde at tilbagebetale deres SU-lån.
Når du begynder at tilbage dit SU-lån tilbage, har du maksimum 15 år til at betale det tilbage. Mange vælger at gøre det på kortere tid, men det afhænger typisk af, hvor meget du har taget i SU-lån, og hvordan din fremtidige økonomi ser ud.
Skulle du på et senere tidspunkt vælge at vende tilbage til skolebænken, er der særlige regler her. Hvis du ikke er færdig med at betale dit SU-lån tilbage, når du evt. begynder på en ny uddannelse senere i livet, skal du ikke fortsætte med at betale af på dit studielån. Mens du er under uddannelse på den nye uddannelse, kan du tage en pause fra tilbagebetalingen og genoptage den igen, når du har færdiggjort uddannelsen.
Hvor høje er renterne på et SU-lån?
Noget af det mest gunstige ved et SU-lån er, at det er et af de billigste lån, du kan få. Renten er ofte i den meget lave ende. Når du tager et SU-lån, skal du dog være opmærksom på, at der vil komme renter på igennem hele din uddannelsesperiode, hvor du egentlig ikke betaler af på lånet. Lånet vil derfor vokse, mens du er under uddannelse. Dette gælder også i overgangsperioden mellem afslutningen på uddannelsen og det tidspunkt, hvor du egentlig begynder at betale af på dit SU-lån. Der vil også blive betalt renter af tidligere renter, der er påløbet lånebeløbet. Dette kaldes også for renters rente.
Selvom der måtte komme renter på, mens du er under uddannelse, er det stadig en forholdsvis lav rente. Mens du læser, vil der være en rente på 4% om året på dit SU-lån. Dette er gældende for alle SU-lånene. Når du er blevet færdig med din uddannelse, vil renten ændre sig. Efter afslutningen på din uddannelse vil det i stedet diskontoen, der bestemmer renten på dit SU-lån. Derudover lægges der et tillæg til denne diskonto, der tilsammen giver en rente, du skal betale for dit SU-lån. Tillægget kan i stedet også være et fradrag, men dette vil typisk være tilfældet, hvis diskontoen er forholdsvis høj.
Diskontoen er en variabel rentesats, der er fastlagt af Nationalbanken. Diskontoen kan ændre sig fra måned til måned. Tillægget til diskontoen (eller fradraget) fastsættes af finansloven. Tillægget/fradraget ændres derfor kun en gang om året. Tillægget vil maks. være på 1%-point. De sidste par år har diskontoen været meget lav og nærmest lig 0%. I øjeblikket giver det dermed en forholdsvis lav rente på dit SU-lån, når du er færdig med din uddannelse. Er tillægsrenten på 1%-point, ender du med en rente på 1% for dit SU-lån. Det er en meget lav rente, hvilket gør SU-lånet til en meget gunstig løsning.
Skulle du ikke overholde tilbagebetalingen af dit SU-lån, kan det dog have betydning for renten på SU-lånet. Misligholder du betalingsaftalen, vil renten nemlig stige til 8,05%.
Når du har et lån, hvor der er renter, du skal betale for, er det normalt noget, man kan trække fra i skat. Du skal dog være opmærksom på, at du først kan begynde at trække renterne fra, når du er begyndt tilbagebetalingen af dit SU-lån. Når der kommer renter på dit SU-lån, mens du er under uddannelse, kan du derfor ikke trække dem fra i skat, da det ikke er en omkostning, du har endnu.
Læs mere om rentefradrag i forbindelse med dit SU-lån her
Hvad er fordele og ulemper ved at tage et SU-lån?
Nu har du efterhånden fået en længere gennemgang af, hvad et SU-lån er, og hvilke muligheder du har, når du skal have et SU-lån. Du har nok fundet ud af, at der er en hel del fordele ved et SU-lån. Der er dog også nogle få ulemper, som også er en god idé at tage højde for, inden du vælger at tage et SU-lån.
Fordele ved et SU-lån
Når du vælger at tage et SU-lån, er der rigtig mange fordele at hente. Dette er især, når du sammenligner det med andre lånetyper. Overordnet set giver et SU-lån dig mulighed for at koncentrere dig om dit studie, uden du behøver at bekymre dig alt for meget om din økonomiske situation. Et SU-lån vil i langt de fleste tilfælde være det billigste lån, du kan tage. Renten ligger kun på 4%, mens du stadig er studerende. Når du er færdig med din uddannelse, vil renten være diskontoen plus et tillæg (eller et evt. fradrag). I forhold til renten kan det næsten ikke blive billigere at tage et lån.
Derudover er der andre punkter, der gør et SU-lån forholdsvis billigt. Der er nemlig ingen gebyrer og omkostninger, når du tager et SU-lån. Ved andre former for lån kan der være flere forskellige gebyrer og omkostninger, der hurtigt kan gøre et lån dyrt. Det kan fx være oprettelsesgebyrer og betalingsgebyrer, der hurtigt kan løbe i vejret.
Når du skal have et SU-lån, er det forholdsvis nemt at blive godkendt. Der er nogle få betingelser, du skal leve op til, men det er noget, størstedelen kan opfylde. Derudover skal du ikke igennem et større økonomitjek eller flere samtaler for at blive godkendt. Der er nogle enkelte formularer, du skal udfylde, og det meste kan klares online.
Når du vælger et SU-lån, har du en vis frihed over selv at kunne styre, hvornår du vil have, og hvor meget du vil have, udbetalt. Derudover er der kun krav om, at du betaler det tilbage, som du egentlig har lånt. Har du ikke brugt hele dit SU-lån, skal du selvfølgelig heller ikke betale for det.
Når du skal betale dit SU-lån tilbage, er du ikke tvunget til at gå i gang med at betale, når du har færdiggjort din uddannelse. Der går minimum et år, fra du har færdiggjort din uddannelse, til du skal påbegynde tilbagebetalingen af dit SU-lån. Derudover har du hele 15 år til at betale dit SU-lån tilbage. Skulle du senere påbegynde en ny uddannelse, kan du sætte tilbagebetalingen af dit SU-lån på standby, indtil du har færdiggjort den nye uddannelse.
Ulemper ved et SU-lån
Selvom der hovedsageligt er flest fordele ved at tage et SU-lån, kan der også være nogle ulemper ved det. Som med alle andre former for lån er der selvfølgelig en vis risiko lige så snart, du tager et lån. I forbindelse med et SU-lån er det primært i forhold til renten, der kan variere fra måned til måned, når du har færdiggjort dit studie. De seneste år har der ikke været de store udsving, men du skal være opmærksom på, at der altid kan være en risiko for, at renten ændrer sig. Det kan både være i favorabel retning og i en mindre favorabel retning.
Skulle du misligholde dine betalinger, når du skal til at i gang med at afdrage på SU-lånet, får du et rentesmæk, der kan mærkes. Overholder du ikke betalingsaftalerne, vil renten nemlig stige til 8,05%. Det er selvfølgelig noget, der kan mærkes, hvis du har været vant til en noget lavere rente. Du skal derfor være meget omhyggelig med at overholde betalingsaftalerne, når du skal i gang med tilbagebetalingen af SU-lånet. Ellers kan det blive dyrere for dig end forventet.
Renterne er først noget, der kan trækkes fra i skat, når du er gået i gang med tilbagebetalingen. Det vil sige, at mens der egentlig kommer renter på lånet., mens du studerer, er det ikke noget, du kan få skattefradrag af. Det er først, når det bliver en egentlig omkostning for dig, når du begynder at betale både renter og afdrag på SU-lånet.
Der er nogle studerende, der vælger at tage orlov fra sit studie. Det kan være forskellige grunde som fx sygdom, en rejse, en tænkepause eller noget helt fjerde. Grunden er egentlig ikke så vigtig. Du skal dog være opmærksom på, at når du tager orlov fra dit studie, er du ikke længere studieaktiv. Det betyder, at du ikke kan få SU, mens du har orlov. Når du ikke får SU, kan du heller ikke få SU-lån. Vælger du at tage orlov fra studiet, skal du derfor være opmærksom på, at det kan koste hele din indtægt, da der er nogle betingelser, du ikke længere lever op til.
Selvom der er mange gunstige fordele ved at SU-lån, er der stadig tale om et lån. Det er et lån, du tager forholdsvis tidligt i livet, men du skal huske, at der også kan være behov for flere nye lån i fremtiden. Det kan fx være til hus eller bil. Hvis du har et SU-lån, hvor du ikke er færdig med tilbagebetalingen, kan det være en hindring for dig at få et lån til noget andet.
Ikke desto mindre vil det i hvert fald have en påvirkning på din økonomi, da du vil have nogle faste udgifter, der går til tilbagebetalingen af SU-lånet. Denne faste udgift kunne have været det luft, du kunne have haft i økonomien til at få et nyt lån eller et større lån, end du havde regnet med. Det er derfor en rigtig god idé at have fremtiden for øje, når du tager et SU-lån. Lånet skal jo betales tilbage på et tidspunkt.
Kan jeg få et studielån på andre måder end med et SU-lån?
Nu har der været stor fokus på SU-lån. Dette skyldes, at et SU-lån er det mest almindelig studielån. Derudover er det også det mest fordelagtige, da der er en del flere fordele ved denne type lån sammenlignet med andre lån fra private låneudbydere. Der kan være omstændigheder, der gør, at du ikke har mulighed for at tage et SU-lån. Hvis du ikke er berettiget til at få SU, er du heller ikke berettiget til at få et SU-lån. Derudover kan der også være andre årsager til, at du måske ikke er blevet godkendt til at få et SU-lån.
Det kan være rigtig ærgerligt, hvis du virkelig har brug for den supplerende del til din indkomst. Der er dog også andre alternativer til et SU-lån. Ved disse alternativer gælder det dog om at holde tungen lige i munden. Der findes nemlig rigtig mange alternativer, og det kan være lidt af en jungle at finde rundt i.
De typiske alternativer til et SU-lån vil typisk være forbrugslån. Det kan du både få i banken og fra andre låneudbydere. Derudover er der også nogle, der vælger en kassekredit som alternativ til SU-lånet. Det vil også typisk være i banken, du får en kassekredit, men det kan også lade sig gøre at få det fra andre online låneudbydere. Du skal selvfølgelig vælge den løsning, der passer bedst til din økonomi. Med en kassekredit får du en konto, hvor du kan hæve penge på. Du får egentlig kredit op til en vis grænse. Det smarte ved en kassekredit er, at du kun skal betale renter af det beløb, du har trukket fra kassekreditten og ikke af den maksimale grænse, der er på kassekreditten. Du skal dog huske at sætte penge ind på kassekreditten også, når du er ved at nå grænsen for, hvor meget der må hæves fra den.
Se de mest populære lån her:
Med et forbrugslån vil du typisk få udbetalt hele summen, du ønsker at låne. Det beløb, du får udbetalt, kan du selv fordele imellem månederne, mens du studerer. Du skal dog være opmærksom på, at du skal begynde at betale renter og afdrag lige så snart, du har taget lånet. Der kan dog være mulighed for afdragsfrie perioder, når du er studerende, men det er noget, du skal aftale med banken. Selvom der er mulighed for afdragsfrie perioder, kræver det stadigvæk, at din økonomi kan hænge sammen, til at du kan begynde at afdrage med det samme.
Med et SU-lån er det lidt nemmere at tage beslutningen om, at det er en god løsning. Det vil ikke påvirke din økonomi negativt, mens du studerer, da du først skal begynde at betale pengene tilbage, når du er færdig med studiet og forhåbentlig har fået et arbejde, der giver dig en bedre økonomi. Det kræver dog lidt flere overvejelser at tage andre former for studielån end et SU-lån.
Hvis du overvejer et forbrugslån eller en kassekredit, er det vigtigt, at du ser din økonomi efter i sømmene. Det indebærer, at du skal lave et budget, hvor du tager højde for alle dine udgifter i forhold til din indtægt. På den måde får du et bedre overblik over, om din økonomi kan bære, at du tager et studielån. Hvis du har fundet ud af, at din økonomi godt kan bære at tage et studielån i banken eller fra en online låneudbyder, skal du til at lave noget seriøst research.
Der kan være stor forskel på lån, og dit valg af lån kan have en stor betydning for, om du ender med et billigt eller et dyrt lån. Vælger du et alt for dyrt lån, kan det have fatale konsekvenser for din økonomi, mens du er studerende. Det er bestemt ikke noget, du vil udsætte dig selv for, da det kan gøre mere skade end gavn. Det kan skabe stress og frustrationer, der ikke gør det nemmere for dig at koncentrere dig om dit studie, som jo egentlig var hensigten med at tage et studielån. Det kræver derfor, at du foretager et baggrundstjek på en masse forskellige lån for at finde det bedste lån for dig.
Inden du går i gang med at undersøge markedet, er der nogle ting, du skal beslutte. Du skal tage nogle beslutninger om, hvor meget du har brug for at låne, og hvor lang tid du vil bruge på at betale det tilbage – altså lånets størrelse og løbetiden. Når du har styr på det, kan du bedre sammenligne de forskellige lån.
Med et SU-lån er der ikke nogen gebyrer eller omkostninger som sådan. Alt, du skal betale, er renter, hvilket er den eneste omkostning der er på lånet. Dette er dog ikke tilfældet med andre lån, der bliver udbudt af banker og online låneudbydere. Der kan være oprettelsesgebyrer, betalingsgebyrer og meget mere. Der kan derfor være en del omkostninger ved at tage et studielån, som ikke er et SU-lån. Det er noget, du skal være opmærksom på, når du skal sammenligne studielån.
For at få et retvisende billede af forskellige lån anbefales det, at du sammenligner lånenes ÅOP. ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent. Denne procentsats siger noget om, hvor meget du kommer til at betale for det her lån om året som en procentsats af lånets størrelse. Det indebærer renter og andre yderligere omkostninger og gebyrer, der måtte være ved lånet. Du skal derfor gå efter den laveste ÅOP, når du skal have et studielån, da dette vil være det billigste lån for dig. Det er vigtigt, at de lån, du sammenligner, har den samme lånestørrelse og løbetid. Ellers giver det ikke et retvisende billede, når du sammenligner lånenes ÅOP.
Når du har fundet et lån, der er billigt for dig, kan det være en idé at genoverveje, om du egentlig har brug for et studielån. Pengene skal jo betales tilbage igen, hvilke